Proiect cablare structurata pentru o scoala

 

Cerinte:

Scoala (fig.1) trebuie sa aiba cel putin 5 laboratoare in care sa existe o retea de calculatoare, dupa cum urmeaza:

I) 2 laboratoare cu 25 calculatoare +1 al profesorului;

II) 2 laboratoare cu 14 calculatoare + 1 al profesorului;

III) 1 laborator cu 7 caclulatoare si unul al profesorului;

IV) o retea de 4 calculatoare pentru conducerea scolii (pentru director si cele 3 secretare).

Fiecare laborator va fi intr-o subretea separata la fel ca si conducerea. Pentru alocarea de adrese de IP se va folosi adresa 192.168.15.0 /24 subnetata corespunzator astfel incat adresele IP sa nu fie risipite.

In MDF –ul din cladirea scolii se va folosi un router care va avea un numar de interfete AUI egal cu numarul de subretele diferite ce trebuie create. Din fiecare port AUI al routerului pleaca un singur cablu spre un switch sau un hub dintr-un laborator, iar la switch-ul sau hub-ul respectiv se conecteaza toate calculatoarele din laboratorul respectiv.

fig.1

Rezolvare:

Mai intai vom face o subretelizare a clasei de adrese data astfel incat sa alocam eficient adresele de IP:

Vom nota cu L1 si L2 laboratoarele de la categoria I, cu L3 si L4 laboratoarele de la categoria II, cu L5 laboratorul de la categoria III si cu C reteaua destinata conducerii (vezi fig.1).

Arborele pe care il obtinem in urma celor stabilite mai sus este urmatorul:

Ca atare obtinem urmatoarele:

 

Se observa ca laboratoarele din categoria I si reteaua conducerii folosesc cel mai eficient clasele de adrese alocate iar laboratoarele din categoria II fac cea mai mare risipa de adrese IP (24 adrese).

Urmatorul pas este stabilirea locului unde se vor instala MDF-ul si eventualele IDF-uri precum si traseul cablurilor magistrale. Am considerat ca fiind o schema buna cea din figura de mai jos (fig.2)

fig.2

Legenda

:

Vom folosi cabluri STP cat 5 pentru interconectarea dintre router si swich-uri deoarece standardul este 10BaseT interconectarea intre interfata AUI si cea RJ45 facandu-se cu cate un transciever pentru fiecare din interfetele AUI existente. Aceste fire permit si o eventuala schimbare router-ului cu unul cu viteza de transfer mai mare si care foloseste interfete RJ45. Totodata, avand in vedere ca 2 dintre fire traverseaza un spatiu aerian folosirea unui cablu STP impamantat elimina in mare parte riscurile influentelor elecromagnetice ale atmosferei asupra echipamentelor.

Totodata echipamentele active utilizate pentru fiecare laborator pot fi HUB-uri sau Swichuri sau ambele. Am ales pentru laboratoarele din categoria I, II si III swich-uri cu 16 porturi (cate doua swiciuri pentru fiecare din laboratoarele din cat I si cate un swich cu 16 porturi pt fiecare din laboratoarele din categoria II si III), iar pentru reteaua conducerii un swich cu 8 porturi. S-au ales swiciuri pentru ca pot face o buna separare a domeniului de coliziune, iar performantele retelei fiecarui laborator cresc chiat daca au un numar mic de host-uri si deci efectele coliziunii nu sunt asa evidente. In afara de acest fapt productia de hub-uri aproape ca nu mai exista.

Etichetarea cablurilor va fi facuta astfel: numele laboratorului-numele hostului. Astfel notatiile vor incepe cu L1, L2, L3, L4, L5 respectiv C. Pentru numele de host se va folosi o notare specifica destinatiei fiecarui host (ex. S1 reprezinta hostul alocat studentului 1, P reprezinta hostul alocat profesorului). Deci pentru a desemna un studentul 4 din laboratorul 3 vom avea urmatoarea eticheta: L3-S4. Pentru conducere se va folosi notatia C-D1 pentru NAP director si C-S1 pana la C-S4 pentru secretariat.

Pentru laboratoarele din categoria I vom instala cele 25 NAP (network access point) pentru studenti 1 NAP pentru profesor si inca 2 NAP pentru divese dispozitive IP care pot fi necesare in cadrul orelor de laborator. Schema de alocare este prezentata aici pentru laboratorul 1 si aici pentru laboratorul2.

Pentru laboratoarele din categoria II vom instala cele 14 NAP (network access point) pentru studenti 1 NAP pentru profesor. Schema de alocare este prezentata aici pentru laboratorul 3si aici pentru laboratorul 4.

Pentru laboratorul din categoria III vom instala cele 7 NAP (network access point) pentru studenti 1 NAP pentru profesor si inca 2 NAP pentru diverse dispozitive IP care pot fi necesare in cadrul orelor de laborator. Schema de alocare este prezentata aici .

Pentru conducere vom instala cele 4 NAP si inca un NAP pentru o eventuala imprimanta de retea necesara la secretariat. Aceasta descriere este prezenta in figura 2.

In MDF-ul existent echipamentele vor fi montate intr-un rack si pozitionate ca in figura de mai jos:

In acest rack sunt : routerul , 2 swichuri pentru laboratorul 1, 2 patch panel-uri pentru laboratorul 1 cat si 1 swich si un patch panel pt laboratorul 3

S-a ales aceasta asezare a echipamentelor din urmatorul motiv:

Pentru IDF-uri se va folosi deasemenea cate un rack (wall mount) care va contine un swich si un patch panel. Nu este relevanta prezentarea unei figuri cu un IDF.

 

Se poate face si o analiza aproximativa a costurilor materialelor si echipamentelor necesare pentru realizarea acestei retele:

Echipament
Cantitate
Pret unitar
Valoare
Swich 16 porturi 7 buc 115 USD 805 USD
Swich 8 porturi 1 buc 60 USD 60 USD
Patch panel 16 p 8 buc 100 USD 800 USD
Cablu STP 200 m 0.8 USD 160 USD
Cablu UTP 1500 m 0,4 USD 600 USD
Prize 100 buc 10 USD 1000 USD
Conectori UTP 220 buc 0,5 USD 110 USD
Rack MDF 1 buc 160 USD 160 USD
Rack IDF 4 buc 110 USD 440 USD
TOTAL
4135 USD

Acest pret nu include si routerul deoarece impunandu-se folosirea unui router cu interfete AUI inseamna ca routerul exista. Daca nu pretul unui router se ridica la 2000 USD.

 

Laborator 4 (14 computere studenti + 1 profesor) Laborator 3 (14 computere studenti + 1 profesor) Laborator 2  25+1 computere Laborator 1 (25 computere + 1 al profesorului)